RAW tyčinka Jablečný štrůdl od MARKOL

Klasická kombinace jablečného štrůdlu tak jak ji známe – jablka, rozinky a skořice, doplněná o chuť slunečnicového semínka a pohanky. Prostá kombinace, avšak v srotimentu firmy Markol mezi zákazníky ta nejoblíbenější.

Cena: 37Kč/ 40g

 

Ghítela od Českého ghíčka

Ghí je plnohodnotná alternativa tuků. Vzniká dlouhým a pomalým vařením, při kterém se odpaří veškerá voda a odstraní se mléčná bílkovina. Vzniká tak čistý máselný tuk, který si zachová čistou máselnou chuť a vůni. Při procesu výroby se mění řetězce mastných kyselin a ghí tak získává benefity oproti normálnímu máslu:

1) nepřepaluje se, tudíž je ideální ke smažení,

2) má trvanlivost až rok a není nutné ho skladovat v lednici - nemusí se chladit.

Nejpodstatnější jsou však jeho blahodárné účinky na zdraví. Přepuštěné máslo pochází z tisíce let staré ájurvédské receptury, která popisuje ghí jako elixír života.

Ghí napomáhá trávení, vyživuje nervové a  mozkové buňky, má omlazující účinky jak při vnitřním, tak zevním použití, má hojivé účinky na kůži, lze použít k masážím. Má široké využití jak v teplé tak ve studené kuchyni. Používá se k vaření, dušení, smažení, pečení, ke zjemnění pokrmů, maštění. Výborně se pojí s celou řadou koření a bylin. Žádná východní kuchyně se bez něj neobejde.

Ghítela je směs ghí, nepraženého kakaa, medu, arašídů a troškou vanilky. Jednoduché mlsání, ale i k použití při pečení cukroví jako náplň, na dorty. Bez cukru a přesto sladká.

Cena: 158Kč/ 230g

 

Pečený čaj Švestka s badyánem od Notea

Pečené čaje jsou známy již dlouho. Dříve sloužily především k uchování přebytků ovoce a jejich zakonzervování na zimní měsíce. Základem každé lahvičky či sklenice jsou pravé kousky ovoce, které jsou naloženy v koření, vlastních ovocných šťávách ,cukru nebo fruktóze. Cukr či fruktóza jsou zde využity jako jediný a spolehlivý konzervant, který i díky správně zvoleným teplotám při výrobě zajistí dlouhou trvanlivost každého „upečeného“ ovocného čaje.

Již slovo „čaj“ vzbuzuje myšlenky a představy o horkém nápoji s kousky ovoce, který bude skvělým společníkem pro zimní dny a večery. Pečený čaj však nabízí mnohem více variant jeho přípravy a lze si ho výborně vychutnat i v letních dnech – po zalití vychlazenou, nejlépe perlivou vodou a po přidání pár kostek ledu získáte osvěžující „limonádu“ s kousky ovoce. Zde však použití Pečeného čaje zdaleka nekončí a určitě ho lze doporučit i jako polevu na zmrzlinu, do jogurtů nebo jako součást pudinků.

Cena: 76Kč/ 420ml

 

Kandovaný zázvor od Wolfberry

Zázvorovník lékařský (Zingiber officinale) vzhledem připomíná rákosí, jeho žluté květy se nápadně podobají orchidejím. Daří se mu v mokrých horských oblastech a roste hlavně v Číně, Indii, Japonsku a na Cejlonu.

Konzumace zázvoru přináší úlevu při nachlazení, ale navíc dodá každému jídlu neuvěřitelný “šmrnc“. Má kořeněné aroma s jedinečným sladkým a osvěžujícím podtónem.
Zázvor je kvůli jeho vlastnostem často používán nejen proti nachlazení, ale napomáhá také trávení, správné funkci dýchacího systému, srovnává hladinu cukru v krvi a v neposlední řadě podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému. Podporuje také přirozenou obranyschopnost a vyvolává pocit duševní pohody a relaxace. Dodává vitalitu, energii a zahání pocit únavy. Osvědčil se i jako vhodný prostředek proti nevolnostem v raných stádiích gravidity, nebo při nevolnosti během cestování a při mořské nemoci.
Kandovaný zázvor je výborný například do perníku, sušenek, ale i do džemů a kompotů. Hodí se také jako vynikající doplněk do čaje nebo kávy. Při chladných podzimních a zimních večerech vás takový nápoj s kandovaným zázvorem rychle a příjemně zahřeje. Pokud máte rádi pikantní charakter zázvoru, tak ho můžete jíst jako bonbóny, protože krásně a na dlouhou dobu osvěží dech.
Cena: 33Kč/ 100g

 

Taralli od Isola Sociale

Taralli jsou tradiční italskou pochutinou. Složením i chutí jsou podobné preclíkům a vyrábí se ve slané i sladké variantě. Sladké tarali mohou být posypané cukrem, slané zase ochucené česnekem, cibulí, sezamovými semínky, mákem, chilli, sýrem apod. Taralli se výborně hodí ke sklence vína. Italové si je do vína dokonce namáčí. Hodí se ale i samostatně jako předkrm samotné, se šunkou nebo sýrem, k hummusu a pomazánkám.

Taralli mají specifickou strukturu díky postupu v jejich přípravě. Nejdříve se vypracuje těsto a vytvarují „kroužky“, poté se chvíli vaří ve vodě a až nakonec se pečou do křupava.

V krabici najdete variantu "Classic" - naturální varianta bez příchutě, ve které více vynikne chuť bílého vína na pozadí Taralli. 

Cena: 86Kč/ 250g